Hidrometeorológiai helyzet

A Duna vízgyûjtõjén az elmúlt napokban nem volt jelentõs csapadék és az elõrejelzések szerint az elkövetkezõ 4 napban sem lesz, továbbra is az anticiklon határozza meg térségünk idõjárását. A hõmérsékletek lassú emelkedése várható.Jelenlegi és a várható vízállások

Pénteken a budapesti vízállás 4 cm-t apadt óránként, és 16 órakor a vízállás 592 cm volt, a rakpartok szintje alá apadt a folyó.

Bajánál az árhullám pénteken a délelõtt és a délután folyamán, végül is 18 órakor 842 cm vízállással tetõzött, nem érve el a 850 cm II. fokú készültségi szintet.

Az árhullám 02 óra óta Mohácsnál 817 cm-es tetõzés közeli állapotban van, a délelõtti órákban az árhullám csúcsa feltehetõleg elhagyja az ország területét.

Bár a vízszint várhatóan április elsõ hetében a teljes hazai Duna-szakaszon a készültségi szint alá csökken, rövidebb szakaszokra kiterjedõen várható, hogy még ezután is - az árvíz okozta károk helyreállítására tekintettel - fenn kell tartani a védelmi készültséget.

A pénteki nap folyamán az I. fokú készültséget megszüntették a Mosoni-Duna - és az Ipoly alsó szakaszán, valamint Komárom és Esztergom térségében.

A II. fokú készültséget I. fokúra mérsékelték az Ipoly toroktól Tassig.

Kizárólag I. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak a dunai védvonalakon Szigetközben, az Ipoly torkolattól a déli országhatárig 493 km hosszú töltésszakaszon.

Védekezési munkák

A készültségben lévõ védvonalakon az igazgatóságok a fokozatnak megfelelõ figyelõszolgálatot látják el. Ahol beavatkozás szükséges, megteszik az intézkedéseket és segítséget nyújtanak az önkormányzatoknak.

A Szigetközben folyik a hullámtéri vízpótló rendszerben keletkezett károk felmérése.

A Közép-Duna - völgyi Vízügyi Igazgatóság csepel-szigeti védvonalán mûtárgyrepedés injektálását és a Kvassay - zsilipi védvonalon pedig töltésfeltárást végeznek.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Gemencnél lezárta a közlekedés elõl az árvízvédelmi gátat, hogy az állatok menekülését elõsegítse.

A védvonalakon az elmúlt napon mintegy 688 fõ vízügyi dolgozó védekezett.

Korompay András

Országos Vízügyi Fõigazgatóság

ORSZÁGOS MÛSZAKI IRÁNYÍTÓ TÖRZS

1012 Budapest, Márvány utca 1/c.Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság honlapja ...

1410 Budapest, Pf. 213.

225-44-00 Fax: 212-07-78

ovfoigmail.matav.hu

Honlap:http://www.ovf.hu