2007-ig hat tározó épül a Tiszán

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tájékoztatón; Fotó: Magyarország.hu2003. október 15. szerda : A kormány szerdai ülésén döntött a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről. Az átfogó program első, négyéves ütemére összesen 130 milliárd forintot költenek. 2007-ig hat vésztározó épül a Felső- és a Közép-Tiszán. A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének első ütemében, 2007-ig hat vésztározó épül a Felső- és a Közép-Tisza mentén - döntött szerdán a kormány. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: az árvízvédelmi beruházások összköltsége 65 milliárd forint, melyből 50 milliárdot a tározók kialakítására, 15 milliárdot pedig a folyó medrének rendezésére fordítanak.
A költségek negyedét uniós pénzből fedeznék
Az átfogó program részeként négy év alatt további 30 milliárd forint jutna vidékfejlesztésre, valamint 35 milliárd a térség infrastruktúrájára. Így a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének első ütemére összesen 130 milliárd forintot költenek, melynek egynegyedét uniós forrásból fedeznék.
Két tározó építése kezdődik jövő ősszel
A szaktárca vezetője elmondta, hogy várhatóan 2004 őszén kezdik el a cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi víztározó kialakítását. 2007-ig elkészül a Szamos-Kraszna közi, a hany-tiszasülyi, a nagykunsági és a nagykörűi létesítmény is. A tározók alapterülete 240 négyzetkilométer lesz, ami a Balaton negyven százalékának felel meg. A miniszter szerint érzékelhetően javul majd a Tisza vízszállító képessége, és nőni fog az árvízi biztonság. Akár 60-80 centiméterrel csökkenhet az a vízszint, amellyel a folyó tetőzni szokott.
November végéig kidolgozzák a kártalanítás részleteit
Az agrártárca november végéig kidolgozza annak részleteit, hogyan kártalanítsák az érintett földtulajdonosokat. A főbb elvekről már döntöttek a miniszterek: eszerint egyszeri kompenzációt kapnak, amikor létesül a tározó, az árvízmentes években zavartalanul gazdálkodhatnak, valamint támogatásban is részesülnek.Árvíz idején teljes kártalanítást kapnak, ha az ár elvezetésére földjeiket igénybe kell venni. Akik nem szeretnének ezzel a lehetőséggel élni, a mindenkori piaci árakon vásárlási ajánlatot kapnak, illetve a Nemzeti Földalap készített egy földcsere-lehetőséget is.

Forrás: www.magyarorszag.hu