Belügyminiszteri látogatás a Duna-telepen

Lamperth Mónika belügyminiszter megszakította szabadságát. Magyarországra érkezve elsõ útja a budafoki Duna-telepre vezetett, ott megtekintette az árvízi védekezési munkálatokat és meglátogatta a Kempelen Farkas Gimnáziumban elhelyezett kitelepítetteket. Lamperth Mónika belügyminiszter, - aki szabadságát megszakítva érkezett haza augusztus 17-én este hat órakor a Ferihegyi repülõtér kormányvárójába, - Pál Tibor politikai államtitkár és Bakondi György, az OKF fõigazgatója társaságában sajtótájékoztatót tartott. A miniszter asszony azért utazott haza, mert a kormány árvízi veszélyhelyzetet hirdetett ki, bár, mint megtudtuk, távolléte során is folyamatosan informálódott az itthoni árvízi helyzetrõl.
Lamperth Mónika kijelentette, hazaérkezésével átvette a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) vezetését. Hozzátette, a KKB szükség szerinti gyakorisággal ülésezik. A miniszter kijelentette, az eddigi tájékoztatásokból azt a következtetést vonta le, hogy a teljes védvonalon nyugodt szakmai munka folyik. Hangsúlyozta: megnyugtathat mindenkit, minden érintett településen vannak katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek, akik segítik, irányítják a védekezési munkát. Kérdésre válaszolva megerõsítette, a kormány döntése alapján egy milliárd forint került a vis maior alapba, amely összeg jelenleg elégségesnek látszik.
A miniszter asszony ezután a XXII. kerületi Duna-telepen tett látogatást. A Kempelen Farkas Gimnáziumban (itt kaptak helyet azok a kitelepítettek, akik nem tudtak rokonaikhoz menni) Szabolcs Attila budafoki polgármester és Szilágyi István pv. õrnagy tájékoztatta Lamperth Mónikát a védekezés helyzetérõl. Errõl a területrõl 530 embert telepítettek ki, a veszélyeztetett utcákat lezárták, a házakat a készenléti rendõrség õrzi, a környékre pedig csak az léphet be, aki részt vesz a védekezési munkában.
A miniszter asszony kijelentette: bár rövid ideje érkezett haza, de eddigi tapasztalatai arról gyõzték meg, hogy nyugodt, fegyelmezett, összehangolt munka folyik a védekezés területén. Ezután Lamperth Mónika bejárta a gimnázium épületét, és meggyõzõdhetett arról, hogy a házukat elhagyni kényszerülõ családok kényelmesen helyezkedtek el a gimnázium épületében, napi háromszor étkezhetnek, és a tisztálkodási lehetõségek is jók. Állandó az orvosi felügyelet, és ottjártunkkor tízpercenként érkeztek a különbözõ szeretetszolgálatok adományai is: üdítõitalok, tisztálkodó szerek és friss törölközõk. A gimnázium igazgató-helyettese, Békefi Gábor kérdésünkre elmondta: az iskola pedagógusai és tanulói szívesen segítettek a pv. által biztosított ágyak elhelyezésében. A miniszter asszony elbeszélgetett néhány kitelepített családdal és reményét fejezte ki, mihamarabb hazatérhetnek otthonaikba.
Ezután Lamperth Mónika és a kíséretében lévõ vezetõk megtekintették a gáton folyó munkát. A védekezést irányítók arról számoltak be a belügyminiszternek, hogy szombaton 200 katona és száz önkéntes civil segítõ töltötte és helyezte el a homokzsákokat. Sok itt lakó ember is – miután elhagyta házát, értékeit elraktározta – dolgozik a gáton, de az ország minden részébõl érkeztek önkéntesek, akik a szakemberek irányításával vesznek részt a védekezésben.